Saturday, December 01, 2012

Ilmu itu mudah, Ilmu itu indah

Salam to everyone. Well i wanted to do this entry in Malay actually but as i was typing the English word emerge by itself. So just bare with me as you will be reading a rojak entry.

I've always been someone who loves to learn new things and i always tell myself not to say no to knowledge.  Especially when it came knocking on my door. :) On last Tuesday a friend of mine asked if i would like to join the course that will be held by her hostel on Cara Sembelihan Halal Menurut Syara & Cara Pengurusan Jenazah Islam. Ni kata orang ibarat orang yang ngantuk di sorongkan bantal. Orang da offer kite pun setuju la. Mane boleh dapat course penyembelihan (together with practical) in Singapore. Course urus jenazah memang ade la at Singapore tapi tak pernah ikot pun. Why? Simply because usually only the makcik-makcik and the pakcik-pakcik will take part. Until recently Syabab SG organized one for teens.

So on a Saturday morning, woke up bright and early to attend the course which starts at 8am. We started of with the penyembelihan first. It was conducted by Ustaz Halim Zakaria. He made it to be such an interesting theory lesson of the penyembelihan. At first i was afraid i would feel sleepy for it was an early morning to be seating in an aircon room listening to lectures. hehehehe... but i wasn't bored or sleepy at all.

Shall share with you some of the things that we learned from Ustaz.

Rukun Menyembelih
-Orang menyambelih
-Binatnag sembelihan
-Alat menyembelih
-Bahagian / tempat disembelih

Bila nak sembelih, pastikan pisau yang digunakan tajam dan tidak diperbuat dari tulang, gigi atau kuku.
Menurut Ustaz bila sembelih tu, ada dua urat yang harus putus. Dalam kata lain kalau dua urat itu tidak putus maka tidak sah lah penyembelihan tadi. Apakah dua urat itu?

Both the Trachea (saluran penafasan/urat halkum) and the Oesophagus (saluran makanan/urat mari') have to be cut of in order for the meat to be halal.

 Seandainya ia tidak terputus dan binatang tadi masih ada hayat mustaqirrah, boleh disambung penyembelihan tadi. Tetapi apabila binatang tadi sudah tidak bernyawa maka ia dikira sebagai bangkai walaupun penyembelihan diteruskan setelah itu. Dan daging binatang tadi tidak boleh dimakan kerana sudah menjadi bangkai. Maka ia menjadi dagin yang haram untuk dimakan.



Kenapa harus sembelih? tak boleh ke kita makan je?

Hikmah Menyembelih

  1.  Penyembelihan yang dilakukan mengikut hukum syarak dapat memelihara akidah seseorang.
  2. Membezakan penyembelihan mengikut hukum syarak dengan sebaliknya.
  3. Membezakan antara daging halal dengan haram untuk dimakan.
  4. Melepaskan nyawa binatang secara mudah tanpa menyakiti dan menyeksa.
  5. Melahirkan rasa ihsan ke atas binatang bagi memupuk jiwa yang mulia untuk dijadikan pengajaran kepada manusia.
  6. Dikhususkan sembelihan pada leher kerana ianya lebih hampir dengan tempat keluarnya roh.
  7. Mengeluarkan darah binatang dengan cepat dan daging bersih daripada darah beku yang terperangkap serta dapat menghindarkan daripada penyakit. Manakala daging daripada binatang yang tidak disembelih pula menyebabkan mudharat.


Ustaz juga ada memberikan tips-tips dalam memilih ayam yang fresh dan sehat. Kata ustaz kalau pergi pasar dan nampak ayam itu berwarna merah atau kuning jangan beli sebab ayam itu tidak disembelih dengan betul. Jika terdapat darah-darah beku di ayam itu maka itu menandakan bahawa ayam itu berpenyakit so don't buy dan kalau hati ayam itu dua warna, dalam erti warna hati itu tidak sama rata, maka itu juga menandakan ayam itu tidak sehat. Jangan beli.

Ustaz also thought us the way to clean and cut the chicken. Ok i have to admit it was my first time doing it. Yela selalu jumpe yang dalam lauk je atau yang da goreng. Tau makan je. hehehehe. So bile kene sembelih and siang sendiri ayam tu macam geli pun ade. Sembelih ok je...part nak siang tu. Or they call it melepah here. Tapi tak apa...ni pengalaman. So i did it ok.

Kat rumah siang ikan pun tak ni masuk Uni terus kene siang ayam. Padan muka kan. hahahahaha..
Sembelih da pass, melepah pun da pass now tinggal satu lagi....belajar MEMASAK. Yang tu tak tau bile nak pass. :p

Ok the pictures below are not for those who are afraid of blood or feel gross looking at animals being slaughtered ok. So look only if you can take the grossness of the pictures. See at your own risk. :)








The ayam that i sembelih
Ayam ni urat mari' tak terputus so tak boleh makan. Haram. 

Kedua-dua urat terputus maka ia halal untuk dimakan.
Nampak Ustaz buat macam senang. Bile kene buat sendiri terkial-kial.





Next we attended the Pengurusan Jenazah Islam held by Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI)

All this while i thought that the male can only do for the male and the female only for the female. Even if it's their family members. Unfortunately i was wrong. See if i have not gone for the class i would have never know about it.

Kata Ustaz yang boleh mandi kan mayat adalah ahli keluarga terdekat (immediate family members). If the woman/man pass away the husband/wife, son/daughter, father, mother or her other siblings can do it for the decease.

Ada empat perkara yang wajib atas yang hidup untuk si mati.

  1. Memandikan
  2. Mengapankan
  3. Solatkan
  4. Kebumikan
Dan haram kepada yang menguruskan jenazah untuk menceritakan keaiban mayat kepada orang lain. Sebab itu kata Ustaz lebih baik jika mayat itu diuruskan oleh keluarga terdekat kerana tidak mungkin mereka akan menceritakan aib keluarga sendiri.

Menurut Ustaz jika ada orang yang kemalangan dan anggota badannya terputus dan orang itu masih hidup maka tak perlu la kita mandi kan orang itu bersama-sama dengan anggota badan tadi. Cukup hanya membasuhnya dan bungkus kemudian di tanam di tanah perkuburan Islam. Tetapi seandainya orang tadi meninggal maka wajib di mandi kan sekali dan di kapankan sekali.

There's a lot of things that i learn from the two short courses that i follow today. Too many info for me to put all in one entry. So my advice to you would be...if ever you have the chance to join the courses do join them for you never know when you might need this knowledge. Even if you feel like, ni kan fardhu kifayah kalau da ade orang buat so aku tak wajib ape... but tell yourself there's nothing wrong in getting extra knowledge.

The one sentence from Ustaz that really hit me was...
"Adakah kau yakin ketika mati nanti warismu ada disekeliling?" 
 So do take up the chance to learn and explore new things when ever you have the opportunity to do so.

Here are some pictures during the practical of the pengurusan jenazah

First we cut the a thin strip from the cloth to be made as ropes to tie the cloth together as well as a form of measurement for the height of the decease.
Measure the decease using the strip. Tie the end of it. Cut it off after extending about 2 rounds around the forearm.
Prepare the cloth. Cut 2 pieces according to the length of the decease and another 2 pieces according to the extended length.

The cloth all cut and ready.



After putting on the 'kain' and the 'baju', lastly we put on the 'tudung' (head scarf)



Lastly we tie the head part.

Just a friendly reminder including for myself....

"Lihatlah kepada diri sendiri segala perubahan yang ada menunjukkan malaikat maut telah hampir dengan kita"
"Yang jauh dengan kita adalah masa, yang dekat dengan kita adalah maut"

Always remember my dearies...never stop seeking for knowledge. For the more you learn the more you'll realize that there's many things that you don't know about.

ILMU ITU MUDAH, ILMU ITU INDAH.

wa Allahu a'lam.

The end of my rojak entry. Hope it benefits you in someway or another. I apologize for any typo error ok. Till the next entry...

Lots of Love
      ella

No comments:

Post a Comment